O întâmplare ciudată s-a strecurat recent, aproape neobservată, în fluxul agenţiilor de ştiri.
La Sao Paolo, cinci bărbaţi au dat o spargere la o companie care distribuia abţibilduri cu fotbalişti. Potrivit poliţiei braziliene, hoţii au sustras 675.000 de autocolante, în valoare de 43.000 de euro. Editate de un producător italian cu ocazia marilor competiţii fotbalistice (Campionate Mondiale şi Europene), stickerele cu jucători sunt lipite de colecţionari în albumele realizate pentru fiecare turneu final.
În Brazilia lui „Cidade de Deus", un film sfâşietor despre delincvenţă juvenilă, şi a unei datorii externe de 216 miliarde de dolari, protagoniştii jafului de la Sao Paolo n-au furat nici orez, nici bere, nici metadonă, alegând autocolante cu componenţii celor 32 de echipe participante la Cupa Mondială din Africa de Sud.
Apropierea celui mai important eveniment sportiv al planetei adună nerăbdare peste tot: în Danemarca şi în Mexic, în Noua Zeelandă şi în Japonia. Nici ţările ale căror naţionale n-au găsit drumul către Africa Australă nu sunt scutite de freamăt. La peste 10.000 de kilometri de Sao Paolo, la Şcoala Generală 75 din cartierul bucureştean Balta Albă, puştii nu par deranjaţi că reprezentativa României se odihneşte în timpul Mondialului. Pe strada „Gheorghe Petraşcu", recreaţia străjuită de castanii înfloriţi ai începutului de mai se transformă în mercato.
Un abţibild cu englezul Rooney nu se obţine decât la schimb cu ivorianul Drogba, iar pentru olandezul Robben trebuie să licitezi cu francezul Henry şi uruguayanul Forlan, plus emblema Sloveniei. În definitiv, poate e mai bine că „tricolorii" vor privi Mondialul cu telecomanda în mână, pentru că altfel i-ar fi pus în dificultate pe elevii de lângă Parcul IOR. Credeţi că în schimbul lui Bănel Nicoliţă, de pildă, s-ar putea obţine mai mult decât un hondurian şi portarul de reze