Retine! Alimentatia solida nu trebuie sa inlocuiasca definitiv laptele matern! "Marea problema care apare in prezent in ceea ce priveste alimentatia copilului este tendinta mamei de a intarca prea devreme copilul, uneori chiar la varsta de trei luni. Introducerea laptelui de vaca pentru diversificarea alimentatiei sugarului nu face decat sa duca la pierderea fierului din organismul copilului, pentru ca laptele de vaca la o varsta atat de mica este agresiv pentru organism", spune prof. dr. Ioan Gherghina. Cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului depinde, in principal, de modul cum il hranesti in primele clipe ale vietii lui. Cum stii ca este momentul potrivit sa completezi hrana bebelusului tau cu alimente solide?
Piureuri, de la 4 luni
Cand credeai ca ai devenit experta in alaptarea la san, iata ca micutul tau are nevoie si de mancare solida. Dupa primele trei-patru luni de viata, bebelusii devin interesati si de alte alimente decat laptele. La aceasta varsta poti sa-i introduci deja in alimentatie, din cand in cand, si piureuri preparate din diverse fructe si legume (morcovi, banane, mere, pere etc.) pe care sa le alternezi cu laptele matern.
Cereale, de la 6 luni
Este varsta la care poti sa-i dai mancare solida fara probleme. Chiar daca nu-i va placea automat orice, primii pasi spre o viata sanatoasa ii va face inca de pe acum. Dupa varsta de cinci luni, copilul intra intr-o faza de crestere caracterizata prin noi exigente nutritive. Pentru inceput poti sa-i faci un amestec din cereale adaugate in lapte. Amesteca pana obtii o compozitie asemanatoare unei paste. Cea mai indicata cereala pentru bebelus este orezul. Acesta contine toate elementele nutritive ale cerealelor si este lipsit de gluten, un puternic alergen. Completeaza-i dieta cu piureuri din fructe si legume.
Diversitate, de la 8 luni
Diversifica-i alimentele