Bogdan Onac (48 de ani), profesor universitar la Cluj-Napoca, a publicat un articol într-una dintre cele mai prestigioase reviste de profil din lume, „Science“. Descoperirea făcută de geologul român aduce primele dovezi că erele glaciare nu se repetă la 100.000 de ani, aşa cum a arătat în 1941 sârbul Milutin Milankovitch.
Bogdan Onac, profesor universitar doctor al Facultăţii de Biologie şi Geologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj, dar şi profesor asistent la „University of South Florida" este, conform propriei declaraţii, primul geolog din România care a reuşit performanţa publicării unui articol într-una din cele mai bine cotate reviste de ştiinţă din lume, săptămânalul „Science".
El a demarat o cercetare în 2005, cooptând alţi şase cercetători, trei spanioli, doi americani şi o italiancă, în cinci peşteri din Mallorca. Locul ales nu a fost, însă, deloc întâmplător, având în vedere că peşterile litorale de pe ţărmul insulei spaniole Mallorca, păstrează repere exacte referitoare la nivelul Mării Mediterane în diferite perioade.
Onac a luat, împreună cu echipa din care a făcut parte, şase stalagmite bulboase pentru a le stabili vârsta. Aceasta a fost determinată ca fiind cuprinsă în intervalul acum 80.000 - 81.000 de ani. Astfel, a ajuns la concluzia că nivelul mării în vestul bazinului Mediteranean a fost cu circa un metru deasupra celui actual.
Dezastru pentru locuitorii de pe coastă
Rezultatele au fost neaşteptate, întrucât emisfera nordică tocmai intrase în ultima perioadă glaciară, ceea ce ar fi insemnat, în mod normal, coborârea nivelului mărilor şi al oceanelor. El a adus astfel primele dovezi palpabile prin care ridică un mare semn de întrebare cu privire la teoria care susţine că perioadele glaciare se repetă odată la 100.000 de ani.
„Rezultatele noastre au arătat ca nivel