Senatorii din comisiile juridica si pentru drepturile omului au hotarat, miercuri, sa amane dezbateriile pe legea ANI pana cand se va publica in Monitorul Oficial decizia Curtii Constitutionale (CCR), conform careia anumite articole din legea 144 sunt neconstitutionale. In ciuda faptului ca presedintele Traian Basescu a cerut ca legea sa fie amendata cu prioritate in Parlament in maxim 10 zile, comisiile reunite au decis, cu opt voturi pentru si 7 impotriva, amanarea dezbaterilor.
Propunerea de suspendare a dezbaterilor a venit din partea senatorului PSD Dan Sova si a fost sustinuta de catre UDMR.
Dan Sova, senator PSD: 'Decizia Curtii Constitutionale din 14 aprilie nu este valabila daca nu este publicata in Monitorul Oficial. Este practic inexistenta. Nu inteleg cine blocheaza publicarea acestei decizii in MO de mai bine de trei saptamani. Aceasta decizie nu a fost publicata pentru a nu exista o lipsa in activitatea ANI. (...) Guvernul, daca ne propune o modificare a Legii 144/2007 in absenta acestei decizii a CCR, ne propune, practic, sa avem o Agentie Nationala pentru Integritate mai slaba si nu inteleg de ce Ministerul Justitiei a venit acum cu un nou proiect de lege ANI. (...) Trebuie sa solicitam publicarea de urgenta a acestei decizii in Monitorul Oficial'.
Sova sustine ca forma in care legea ANI a trecut de Camera Deputatilor ar putea fi atacata la Curtea Constitutionala. "Nu cred ca legea va sta in picioare in fata CCR. Va fi declarata din nou neconstitutionala si se va spune ca Parlamentul si Guvernul nu si-au facut treaba".
Propunerea acestuia a fost sustinuta de presedintele Comisiei pentru drepturile omului, senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, care a invocat ca modificarea Legii 144/2007 ar produce o "ceata legislativa" care ar lasa loc la interpretari.
Gyorgy Frunda, senator UDMR: 'La acest moment, pe langa