Ministerul Economiei propune electrificarea acestora până în 2012
Investiţia se ridică la 910 milioane de lei 64% din sumă, suportată de Electrica SA, restul de operatorii de distribuţie cu capital majoritar privat
În România secolului XXI, când vorbim deja despre noi investiţii în energie nucleară şi în diminuarea emisiilor de dioxid de carbon, gândind şi regândind strategia energetică a ţării, mii de localităţi sunt încă fără curent electric.
La sfârşitul lunii iunie a anului trecut, locuitorii a nu mai puţin de 97.805 gospodării aflate în 2.284 de sate şi cătune, amplasate la mari distanţe de centrele comunale, stăteau seara la lumina lumânării, uitaţi de civilizaţie din cauza condiţiilor de viaţă.
Existenţa acestui număr însemnat de gospodării care nu au curent electric, condiţie minimală a civilizaţiei în statele membre ale Uniunii Europene ce permite locuitorilor vizaţi să dispună de condiţii de existenţă şi confort satisfăcătoare, a determinat, în sfârşit, autorităţile să propună modificarea Legii energiei electrice nr. 13/2007, astfel încât Electrica SA cu filialele sale şi operatorii cu capital majoritar privat să poată investi în zonele izolate.
10.000 lei, costul mediu pe gospodărie
Potrivit unui proiect de OUG privind unele măsuri derogatorii de la Legea energiei electrice nr. 13/2007, cu modificările şi completările ulterioare, în cadrul operatorilor de distribuţie aparţinând Societăţii Comerciale de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice ELECTRICA SA (filiale) se regăsesc 62.308 gospodării neelectrificate amplasate în 1.223 localităţi, iar în cel al operatorilor de distribuţie cu capital majoritar privat 35.497 gospodării neelectrificate amplasate în 1.061 localităţi.
Nota de fundamentare a acestui proiect, supusă dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Economiei până la data de 1