O posibila majorare a cotei unice de impozitare sau a TVA surprinde mediul de afaceri, care si-a definit planul de afaceri pe 2010 pe cu totul alte asigurari date de Guvern la inceputul acestui an. Reprezentantii mediului de afaceri sustin ca majorarea taxelor ar putea avea un efect contrar celui asteptat, deoarece scaderea consumului si cresterea evaziunii fiscale va duce la reducerea veniturilor bugetare.
Pornind de la asigurarile date de Guvern, nu am luat in considerare o majorare a TVA si nici a cotei unice cand ne-am definit strategia si planul de afaceri pentru 2010 Liliana Solomon, Vodafone"Pornind de la asigurarile date de Guvern la inceputul acestui an, nu am luat in considerare o majorare a TVA si nici a cotei unice de impozitare, in momentul in care ne-am definit strategia si planul de afaceri pentru 2010. Cu siguranta ca o majorare a taxelor va duce la o reducere a consumului, ceee ce, avand in vedere situatia economica inca dificila, ar putea avea un efect negativ asupra iesirii Romaniei din recesiune", a declarat pentru HotNews.ro Liliana Solomon, director executiv Vodafone Romania.
Andra Casu, tax manager Ernst & Young, este de parere ca o eventuala majorare a cotei unice ar putea avea efecte negative asupra mediului de afaceri, care ar fi nevoit sa remodeleze strategiile de business la scara larga, cat si asupra climatului investitional. In plus, o eventuala majorare a cotei de TVA ar avea impact asupra nivelului inflatiei.
Majorarea impozitului pe venit ar genera in acelasi timp o diminuare a potentialului de pe piata muncii (prin volumul angajarilor) si ar avea un impact negativ asupra nivelului de trai al populatiei si implicit asupra consumului, in conditiile in care economia romaneasca este una orientata preponderent pe consum.
Andra Casu mentioneaza ca o astfel de masura ar putea avea indirect