Ceramica de Horezu poate să devină anul acesta patrimoniu UNESCO, dacă autorităţile locale se ocupă de constituirea dosarului de candidatură şi demonstrează că tradiţia e dusă mai departe.
Experţi UNESCO din 20 de ţări din SE Europei, participă la Râmnicu Vâlcea, până pe şapte mai, la cel de-al IV-lea seminar în domeniul patrimoniului cultural imaterial. Astăzi, tema discuţiei, o reprezintă turismul cultural din cele 20 de ţări. Experţii UNESCO au vizitat, aseară, în parcul Zăvoi, din Râmnic un târg de artă populară. „Doar noi mai păstrăm aceste tradiţii. Am fost în multe ţări de pe Glob, dar ele nu mai au meşteşuguri", spune Maria Robescu, confecţioner de costume populare şi păpuşi. Meşterii vâlceni au expus ceramică de Horezu şi Vlădeşti, ţesături în păr de capră, costume populare şi obiecte sculptate în lemn.
Cristina Niculescu din Stoeneşti le-a prezentat experţilor UNESCO gogoşi de mătase. „Sunt singura din România care cresc viermi de mătase în gospodărie şi fac din fir de borangic marame, perdele, eşarfe şi ii. Fac şi diverse stofe unicat din mătase care au ajuns şi în Statele Unite", povesteşte Cristina Niculescu. Lângă produsele finite, Cristina Niculescu a avut şi un castron cu gogoşi de mătase. Experţii au fost foarte încântaţi de gogoşi şi curioşi să afle cum îi creşte femeia şi cum face ţesăturile.
Ceramica de Horezu, ori colindul pot intra în patrimoniul UNESCO
E pentru prima dată când, în România, are loc un asemenea seminar. „A fost aleasă Vâlcea pentru că e printre singurele judeţe din ţară care are un patrimoniu bine conservat şi pus în valoare", a declarat Elena Stoica, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPT) Vâlcea.
Doina Işfănoni, directorul Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti a precizat că