Ofensiva puternica a bancilor alaturi de criza financiara au muscat puternic din cota de piata a societatii de administrare a investitiilor Aviva Investors (fosta Certinvest), iar ratarea raliului bursier din 2009 face ca revenirea sa fie si mai dificila.
Considerata tranzactia anului in 2007, achizitia Certinvest (astazi Aviva Investors) de catre grupul britanic Aviva a luat prin surprindere intreaga piata. Eugen Voicu anunta in urma cu trei ani ca "am vandut societatea de administrare pentru ca avem nevoie de un suport din partea unui grup financiar strateg", in timp ce Shah Rouf, directorul general de atunci al companiei de asigurari Aviva Romania, declara ca
"Certinvest va fi o componenta esentiala a strategiei noastre". Pana si vanzatorul societatii, fondul de investitii RAEF, afirma ca prin iesirea din actionariat "i se da societatii o sansa de crestere".
Societatea Certinvest a fost infiintata de Eugen Voicu in urma cu peste 15 ani.
De la semnarea tranzactiei si pana prezent, portofoliul de fonduri de investitii al administratorului s-a rotunjit cu un fond de actiuni (XT Index) si cu trei fonduri inchise de investitii (Everest, Leader si fondul imobiliar Properties), care s-au adaugat celor patru fonduri "istorice": Orizont, Tezaur, Capital Plus si Intercapital. Desi gama de fonduri a crescut, activele fondurilor mutuale se situeaza astazi la jumatate din valoarea de 50 mil. lei din momentul preluarii de catre grupul britanic.
"Atunci cand esti afiliat un grup financiar puternic de renume mondial, acest lucru te impinge automat in fata, atat la nivel de active, cat si la nivelul performantelor fondurilor. Acest impact pozitiv nu s-a regasit la fosta societate de administrare Certinvest, poate si din cauza crizei, dar si lipsei unei strategii clare", a spus unul dintre administratorii cu vechime in piata.
Fondurile Aviv