Producătorii români nu sunt excluşi din Programul "Fructe pentru şcoli"
Elevii români vor mânca mere din producţia autohtonă aliniate la standardele europene, ca parte a Pprogramului Comisiei Europene "Fructe pentru şcoli". Normele impuse de Uniunea Europeană nu sunt o problemă şi pot fi îndeplinite de produsele româneşti, explică experţii în domeniu.
Astfel că la elevii români din clasele I-VIII vor ajunge merele "întregi, sănătoase, spălate, curate, fără materii străine vizibile, fără urme de atacuri de boli şi dăunători, fără umiditate externă în exces, fără miros sau gust străin, vor rezista la transport şi manipulare şi vor avea o greutate între 90 şi 150 grame", potrivit standardelor menţionate în ordonanţa Ministerului Agriculturii (MADR). Reprezentanţii MADR spun că aceste criterii nu înseamnă neapărat că merele vor fi importate.
"Suntem o ţară de imbecili! Dacă faci ceva, ţi se reproşează de ce faci. Dacă nu faci, ţi se reproşează de ce nu faci. Este normal ca standardele merelor să fie aliniate cu cele ale Uniunii Europene. UE ne dă 5 milioane de euro pentru acest program, aşa că trebuie să respectăm regulile sale. Acest lucru nu exclude în nici un caz producătorii români", a declarat Adrian Rădulescu, secretar de stat în cadru MADR.
Acelaşi lucru îl susţine şi Emil Farago, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Mere din Transilvania, care a primit deja telefoane de la consiliile judeţene din zonă pentru a asigura necesarul de mere.
"În primul rând, faptul că standardele de comercializare pentru mere presupun ca ele să aibă o greutate între 90 şi 150 grame avantajează producătorii români. Merele importate sunt în general mult mai mari de-atât. Programul este unul benefic. Practic, pentru cei 1,8 milioane de elevi este nevoie de 20.000 tone de mere care vor intra astfel pe piaţă", a declara