Asociaţia ViitorPlus, care derulează mai multe proiecte de împădurire şi educaţie ecologică, a marcat patru ani de existenţă şi aproape 80.000 de puieţi plantaţi în ţară.
„Am pornit din dorinţa de a aduce conceptul de dezvoltare durabilă într-un plan mai practic”, spune preşedinta asociaţiei, Teia Gavrilescu, care şi-a propus, alături de echipa organizaţiei să deruleze proiecte ecologice, să îi educe pe copiii implicaţi, dar şi să facă lobby pe lângă autorităţi pentru cauza pentru care luptă, cea a unui mediu curat.
Ea spune că la baza înfiinţării ViitorPlus stau trei motivaţii puternice. Prima este că România a pierdut jumătate din suprafaţa împădurită, a doua că terenurile degradate au ajuns la 3 milioane de hectare şi ultima că fondurile europene pe şapte ani nu ar ajunge decât pentru 2% din această suprafaţă.
Astfel, asociaţia a căutat zone slab împădurite şi cu terenuri degradate. Aşa a ajuns să planteze păduri în judeţul Călăraşi, unde gradul de împădurire este 4% faţă de optimul de 20% recomandat zonelor de câmpie.
Rezultate ViitorPlus Puieţi plantaţi: 120.000Suprafaţa împădurită: 21 hectareActivităţi de completări: 1, care au acoperit 2 hectareActivităţi de praşilă: 4 (pe întreaga suprafaţă împădurită)Număr de voluntari la plantări: peste 1.800
„Noi suntem printre puţinii care cresc păduri şi nu doar plantează copaci”, a declarat aceasta, subliniind că echipa asociaţiei monitorizează pădurile 5-6 ani, până când copăceii ajung la stadiul de masiv, când li se unesc coroanele.
Plantările din comuna Vîlcelele şi comuna Dragoş-Vodă, din 2008 şi de anul trecut, au fost planificate de o firmă care se ocupă de proiecte forestiere. Reprezentantul companiei Forest Group, Eduard Voican, a explicat că puieţii sunt aleşi după ce se fac analize pe tipul de sol şi ţinând cont de mai multe condiţii tehnice. Astfel sunt plantaţi pini, frasini şi