Medicii spun că vizitatorii care aduc de acasă mâncare, pansamente, seringi şi medicamente pentru bolnavi sunt responsabili pentru majoritatea infecţiilor din unitatea sanitară. În primele patru luni din 2010, în spitalele gălăţene au fost raportate 16 infecţii grave intraspitaliceşti, ceea ce plasează Galaţiul printre judeţele cu cele mai mari probleme.
Autorităţile sanitare admit că este posibil să fi fost raportate doar infecţiile foarte grave, formele uşoare fiind trecute cu vederea. „Este greu de apreciat când apare o infecţie nosocomială, mai ales dacă simptomele sunt asemănătoare cu cele ale bolii în tratament", spune medicul Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.
Secţia de boli infecţioase a Spitalului Județean Arad este ”infectată”
În această perioadă, în toate spitalele gălăţene se desfăşoară controale, pentru a se stabili cât de mare este riscul infectării pacienţilor internaţi „cu microbi de spital". Rezultatele controalelor nu sunt însă tocmai cele anticipate prin prisma infecţiilor raportate. „După prima zi de control (luni n.r.) nu s-au înregistrat abateri majore", afirmă dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.
Dau vina pe chinezi!
Totuşi, directorul DSP recunoaşte că este posibil ca pe pereţi sau pe pardoseală să se dezvolte germeni rezistenţi, tipici pentru infecţiile intraspitaliceşti. „O să vedem în zilele ce urmează", spune Boldea.
Principala cauză a infecţiilor intraspitaliceşti este, în viziunea autorităţilor sanitare, folosirea unor materiale medicale (pansamente, comprese, instrumentar de unică folosinţă) de o calitate atât de slabă, încât sunt periculoase.
„Din cauza legislaţiei, care impune ca aprovizionarea spitalelor publice să se facă prin licitaţie strict pe criteriul celui mai mic preţ, se cumpără şi se util