În procesul integrării europene, Europa de Sud-Est rămâne în urmă. Evenimentele din Grecia şi un sentiment de oboseală al vechilor membrii ai Uniunii nu uşurează acest proces. Dar Europa are o datorie faţă de această regiune şi este în interesul tuturor ca integrarea europeană a statelor fost-comuniste să continue.
Ţările din această regiune au suferit o transformare dramatică în ultima decadă, iar acest fapt este de multe ori ignorat. Progresul economic şi reformele, cooperarea şi integrarea regională, apariţia unei economii de piaţă erau greu de imaginat în urmă cu zece ani. Până acum, regiunea a evoluat fără ca pluralismul politic, democraţia şi reformele să sufere inversări.
În paralel, relaţiile diplomatice bilaterale şi multilaterale dintre ţările regiunii dar şi cu restul lumii înregistrează progrese semnificative. Un sentiment de reconciliere se face simţit în zonă şi cooperarea cu instituţiile şi organismele internaţionale a atins un grad de intensitate fără precedent.
Ţările din regiune se pregătesc cu încordare pentru o deplină integrare europeană. Acest proces este unul dificil, care presupune reforme şi decizii dure cu consecinţe dureroase. Cu toate acestea, vedem cum aceste ţări progresează, încrezătoare în destinul lor european. Pentru regiune integrarea se traduce printr-o mai mare stabilitate, securitate şi o mai bună interconectare cu instituţiile europene, proces ce atrage investitorii.
Totuşi, acest proces nu este unidirecţional. Uniunea Europeană beneficiează, de asemenea, în urma acestui proces. Progresul determinat de integrare va întări sentimentele pro-europene din regiune şi va consolida securitatea continentului.
Uniunea Europeană este construită pe valori ca democraţia, libertatea şi toleranţa şi extinderea procesului de integrare rămâne cea mai bună asigurare că nu vom reveni la timpuri şi mentalităţi demult