Amânarea măsurilor de reducere a cheltuielilor şi a numărului de angajaţi de la stat ne costă. Finanţele pregătesc majorarea taxelor principale. Sursa: VLAD STĂNESCU
Discuţia despre creşterea urgentă TVA şi a cotei unice şi-a făcut loc în discursul public. Zvonurile neoficiale conform cărora TVA ar creşte până la 25%, iar cota de impozitare până la 20% nu au fost infirmate cu tărie de membrii guvernului.
Mai mult, discursul oficial s-a schimbat în ultimele zile. Până la sosirea delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI), premierul Emil Boc şi ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, au declarat în repetate rânduri că, anul acesta, nu vor creşte principalele taxe şi impozite.
Ieri însă, Vlădescu a spus că „încercăm să nu modificăm taxele” şi că „se discută mai multe variante”. El a negat că ar fi fost propusă creşterea TVA de la 19% la 25%.
La mâna lui Vlădescu
Surse apropiate negocierilor, citate de Mediafax, spun că „sunt mai multe variante de lucru, nu s-a stabilit nimic şi va fi la latitudinea guvernului să aleagă cea mai convenabilă soluţie, dar să asigure colectarea veniturilor la buget”. Ele spun că delegaţia FMI nu mai crede că executivul poate reduce cheltuielile: „Au avut destul timp s-o facă şi nu s-a întâmplat nimic. Acum a venit scadenţa”.
Conform surselor, se discută variante de majorare a TVA şi a cotei unice, dar Fondul nu acceptă TVA diferenţiată şi nici impozitare progresivă, pe motivă că ar distorsiona piaţa.
Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, ne-a declarat că reprezentanţii FMI nu se pronunţă în general asupra măsurilor concrete ce trebuie luate, ci doar asupra ţintelor, cum ar fi cea de deficit, ce trebuie atinse. „Faptul că guvernul spune că FMI a cerut majorarea cotei unice şi a TVA este complet fals”, spune Hossu.
Majorarea TVA s-ar traduce prin s