Probele de apă prelevate în luna aprilie au confi rmat prezenţa bacteriei. Tuburile de apă de la Secţia de Urologie a Spitalului Judeţean Craiova s-au dovedit contaminate cu bacilul piocianic, o bacterie care poate produce infecţiile urinare, ale căilor respiratorii şi pielii.
Bacilul piocianic confirmat în urmă cu câteva zile de rezultatele testelor este rezistent la antibiotice şi produce infecţii grave. Medicii şi-au luat toate măsurile pentru a preveni răspândirea bacteriei. Bolnavii sunt în afara oricărui pericol în acest moment.
„De când am aflat că există acea bacterie nu folosesc apă, ţinând cont de condiţiile care sunt în spital. Nu mai ai încredere în unităţile spitaliceşti. Vii să te vindeci şi pleci bolnav. Nu este normal aşa ceva, la noi e ca la nimeni. Sper că până plec să nu mă îmbolnăvesc de altceva decât m-am internat iniţial. Asta mai îmi trebuie acum“, a declarat Victor Ştefan, de 57 de ani, din Craiova.
Una sau trei
Directorul Spitalului Judeţean din Craiova, Florin Petrescu, a declarat că Serviciul Epidemiologic a prelevat mai multe probe, însă doar una a ieşit pozitivă.
„Imediat am luat toate măsurile şi am stabilit ca în sala de operaţie de la Secţia Urologie să se folosească doar apă distilată şi ser fiziologic. Bacilul piocianic, care a fost depistat, poate produce infecţii urinare, însă din fericire nu au am avut nici măcar un caz de îmbolnăvire“, a spus managerul unităţii.
Şeful Secţiei de Urologie dă peste cap afirmaţiile lui Petrescu şi spune că de fapt au fost depistate trei probe pozitive. „Este normal să se facă periodic astfel de controale în toate spitalele din ţară. La noi au fost prelevate probe de pe conductele de apă şi din cazane, iar în urma analizelor
au ieşit trei probe de apă pozitive“, a spus Paul Tomescu, şeful Secţiei de Urologie din cadrul Spitalului Judeţea