Trecută val-vârtej prin Camera Deputaţilor, legea pentru reinventarea Agenţiei Naţionale de Integritate a intrat astăzi într-un blocaj la Senat. Sursa: Codrin Prisecaru
În disputa dintre ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, şi senatorii Gyorgy Frunda (UDMR) şi Dan Şova (PSD), noua ANI s-a ales cu o amânare, pe termen nedeterminat, în ciuda faptului că plenul Senatului a votat, tot astăzii, discutarea legii în procedură de urgenţă.
Pe de o parte PDL ţine la sertar decizia Curţii Constituţionale care lasă ANI fără atribuţii, pe de altă parte senatorii nu vor să dezbată noua lege până nu văd explicaţiile judecătorilor publicate în Monitorul Oficial. Devansarea votului final programat marţea viitoare face aproape imposibilă existenţa noii ANI înainte de evaluarea de pe 17 mai a Comisiei Europene pentru raportul de ţară.
Sesizările ANI riscă invalidarea
ANI s-a împotmolit după ce, în comisiile de specialitate, senatorii au cerut explicaţii legate de întârzierea publicării în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale. Supusă la vot, propunerea lui Şova de a nu începe discuţiile înainte de oficializarea deciziei a trecut „la mustaţă”, cu 8 la 7 voturi, decisivă fiind poziţionarea lui Frunda de partea PSD şi PNL. Argumentul său: riscul încălcării Constituţiei.
De cealaltă parte, PDL, care deţine conducerea Monitorului, a decis să ţină la sertar decizia până la adoptarea noii legi, invocând, neoficial, riscul ca, rămasă descoperită, ANI să piardă toate procesele cu cei cărora lea controlat averea. Mai mult, surse apropiate ANI susţin că printre cei verificaţi ar fi inclusiv Gyorgy Frunda.
„Întârzierea este de natură să dea un semnal extrem de prost Comisiei Europene. Ar fi fost preferabil să se dea un semnal de reformă şi nu de încetinire a reformei”, a reproşat, la final, Predoiu.