* a spus inspectorul de limba română, prof. Tatiana Bercariu
Cei 3.100 de elevi de clasa a VIII-a au susţinut ieri primele teste gen Pisa în cadrul Evaluării Naţionale la limba şi literatura română. Elevii susţin că nu a fost greu, însă inspectorul a atras atenţia că textele la prima vedere nu erau banale. Din punct de vedere organizatoric nu au fost evenimente neobişnuite, iar subiectele nu au pus probleme deosebite, fiind aşa cum se aşteptau copiii şi cum a promis ministerul, conform celor două variante oferite din timp. Inspectorul Tatiana Bercariu a subliniat că subiectele necesitau un alt fel de abordare, la rezolvare accentul s-a mutat dinspre subiectele clasice, teoretice, spre aplicaţii, spre receptarea textului literar, nonliterar la prima vedere. "Au avut o pondere mare subiectele care au vizat înţelegerea textului şi redactarea de compuneri. Această nouă tipologie de evaluare înlătură orice posibilitate de a obţine o notă onorabilă prin toceală. Textele la prima vedere au fost rafinate, cu ceva grad de dificultate. Poezia lui Ion Pillat, «Seară pe ape» are dificultăţi, rafinament, nu e foarte accesibilă, dar cerinţele au fost accesibile, la nivelul lor de înţelegere, s-au lucrat la clasă asemenea subiecte. Şi textul nonliterar, un fragment din Terra Magazin, a avut rafinament, consistenţă, fraze ample, iar ei trebuia să facă dovada că înţeleg un text la prima vedere. Au fost cerinţe de tip european. S-a dus vremea tocelii", a spus inspectorul Bercariu.
Lucrările vor fi evaluate în perioada următoare, maxim o săptămână, de către doi profesori ai şcolii, iar nota finală, obţinută din media aritmetică a notelor puse de cei doi profesori va fi luată în considerare la calculul mediei de admitere la liceu.
Proba scrisă la matematică este programată pentru 12 mai. Elevii care din motive obiective nu s-au putut prezenta ieri la eva