Asigurarile de malpraxis medical, devenite obligatorii in urma cu patru ani, sunt nefunctionale: doctorii cauta sa le incheie la prime cat mai mici, sumele asigurate sunt infime, iar multi asiguratori nu au platit pana acum nicio despagubire. Care sunt cauzele?
Multe companii de asigurari nu au platit pana in prezent nicio despagubire pentru asigurarile de malpraxis medical, care au devenit obligatorii in urma cu patru ani, deoarece pacientii din Romania nu stiu sa ceara daune, iar cei care fac totusi acest lucru au de asteptat ani intregi pana sa obtina o hotarare judecatoreasca. Aceste polite acopera pagubele pe care le poate cauza unui pacient un medic, asistent sau orice angajat din sistemul sanitar in timpul unui tratament sau al unei interventii chirurgicale.
Mai mult, majoritatea medicilor percep aceste polite ca fiind o taxa si le incheie pentru sumele minime prevazute de legislatia in vigoare, astfel incat sa plateasca prime cat mai mici. Din acest motiv, politele lor acopera putine riscuri, iar sumele asigurate ar fi insuficiente in cazul in care un eventual pacient pagubit ar cere plata unor daune. Piata de asigurari de malpraxis se situeaza sub pragul de 10 mil. euro, in sistemul sanitar activand circa 200.000 de angajati.
ZF a solicitat primelor zece companii de asigurari generale informatii cu privire la numarul de polite de malpraxis vandute in ultimii ani si al despagubirilor platite. Numai patru companii au furnizat aceste date, iar concluzia este ca despagubirile platite sunt extrem de putine, in principal pentru ca pacientii nu au pretins daune, dar si pentru ca o parte din cereri s-au incadrat la categoria "excluderi" din polita de asigurare. "Daunalitatea inregistrata la Generali pentru politele de malpraxis este destul de mica pana in prezent. Nu au fost platite despagubiri, cazurile respective inscriindu-se in exclude