Decizia luată ieri de BNR este doar o mică parte dintr-o amplă serie de măsuri care vor conduce, cel mai probabil, la dispariţia euro ca monedă pentru creditele de consum.
În premieră pentru sistemul bancar autohton, creditul de consum în lei a devenit mai avantajos decât cel în euro. Mai mult, seria de decizii începută de Banca Naţională în urmă cu un an şi continuată ieri cu o nouă reducere a dobânzii de politică monetară cu 0,25% la 6,25% ar putea conduce în timp chiar la dispariţia euro ca monedă de creditare pentru împrumuturile de nevoi personale până la adoptarea euro de către România. În acest context, în luna aprilie nivelul mediu al DAE pentru lei a fost de 19,2%, în timp ce la creditele în euro DAE se apropia de 20%. După cum se poate vedea în tabel, cele mai bune cinci oferte pentru creditele de nevoi personale sunt toate în monedă naţională.
BNR va continua. Băncile sunt pregătite
Majoritatea băncilor importante din România au decis în ultima lună să reducă dobânzile la creditele în lei în ton cu politica dusă de BNR. Ele par destul de pregătite să reia procesul de creditare, însă nu la parametrii de dinaintea crizei şi nici în aceleaşi condiţii. Analiştii băncilor cred că banca centrală va continua să reducă dobânda de politică monetară poate chiar sub 6%, în condiţiile în care inflaţia dă semne de stabilizare, iar creşterea economică este, dimpotrivă, dezamăgitoare. „Cred că Banca Naţională va continua să reducă dobânda, mai ales că inflaţia dă semne de stabilizare. Băncile sunt pregătite să dea credite, iar în ceea ce priveşte selecţia clienţilor, nu cred că de acum încolo se va mai face o separare pe zone de activitate, pe clienţi persoane fizice sau firme", crede economistul-şef al BCR, Lucian Anghel. De altfel, Banca Naţională îşi asumă indirect, prin ultimele comunicate care explică deciziile de reducere a dobânzii, şi obiectivul