Creşterea taxelor ar duce la diminuarea producţiei firmelor şi la închiderea lor, pentru că un TVA mai mare ar creşte preţurile, iar cererea ar fi mai mică. Iată ce spune la RFI preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor, Ovidiu Nicolescu. Reacţia sa vine în contextul în care Guvernul este presat de Fondul Monetar Internaţional să majoreze Taxa pe Valoarea Adăugată şi cota unică de impozitare.
Creşterea taxelor ar duce la diminuarea producţiei firmelor şi la închiderea lor, pentru că un TVA mai mare ar creşte preţurile, iar cererea ar fi mai mică. Iată ce spune la RFI preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii, Ovidiu Nicolescu (audio).
Reacţia sa vine în contextul în care Guvernul este presat de Fondul Monetar Internaţional să majoreze Taxa pe Valoarea Adăugată şi cota unică de impozitare.
"Aceasta ar determina o scădere a lichidităţilor pe care le posedă firmele, pentru că înainte de a-şi recupera TVA-ul, ele ar trebui să suporte această diferenţă. Or pe fondul deja unui potenţial economic şi financiar foarte slab al firmelor care au reuşit să reziste la şocul crizei şi la şocul fiscal de anul trecut, aceasta fără nici un fel de îndoială că va determina ca un număr şi mai mare de firme să-şi diminueze producţia din această cauză, iar unele dintre ele ar putea chiar să nu reziste. Al doilea aspect : această creştere de TVA va avea ca efect creşterea preţurilor, care va însemna în continuare o diminuare a cererii", explică Ovidiu Nicolescu.
O misiune a FMI se află la Bucureşti pentru cea de-a patra revizuire a acordului stand-by încheiat între România şi instituţia financiară internaţională. În urma acestei revizuiri, Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional va decide în a doua parte a lunii iunie dacă se va elibera cea de-a cincea tranşă din acord, în valoare de 850 milioane de euro.