Grădiniţele particulare din Bucureşti, dar şi cele de stat şi-au adaptat oferta de limbi străine la cererile părinţilor. Astfel, pe lângă engleza care se studiază aproape în fiecare instituţie preşcolară, noua limbă la modă este germana. Părinţii caută grădiniţe cu limba germană deoarece doresc să-şi dea copiii mai departe la şcoală la „Liceul Goethe" sau la Liceul „Vlahuţă", ambele din Bucureşti, ori la studii peste hotare. Germana, ca orice opţional la grădiniţele de stat, se plăteşte.
Ca oferte în Capitală, la instituţiile de stat există Grădiniţa nr. 85 din zona Dorobanţi - Piaţa Romană, sectorul 1, unde se predă germana ca limbă maternă. Grădiniţa nr. 85 este cu program normal, de la ora 8.00 doar până la ora 12.00. Condiţia principală la înscriere este ca preşcolarii să aibă cetăţenie germană sau părinţi cu cetăţenie germană. De asemenea, cei care au fraţi la liceele „Goethe", „Vlahuţă" au prioritate. Şi Grădiniţa nr. 50, tot din sectorul 1, de pe strada Nicolae Iorga, are trei grupe cu predare a limbii germane ca limbă maternă. În această toamnă însă nu se va înfiinţa nici o grupă mică, după cum spune directoarea Margareta Chicoş.
Pentru cei care nu prind un loc la stat, există alternativa instituţiilor private. Printre cele care oferă germana ca limbă principală de studiu se numără Grădiniţa „Hänsel und Gretel" din sectorul 1, de pe strada Aviator Sănătescu. Instituţia pregăteşte copiii pentru Şcoala Germană şi pentru Liceul „Goethe". Limba germană se predă intensiv încă de la grupa mică. Educatoarele sunt absolvente ale Liceului German din Sibiu sau au cursuri de specializare în limba germană. În sectorul 4, în zona Timpuri Noi, există Grădiniţa „Max und Moritz", exclusiv de limbă germană. Programul este însă scurt, de la 8.00 la 13.00.
Mai multe detalii despre grădiniţele la care se poate studia limba germană, dar nu numai, găsiţi în ghi