Zona euro risca se se confrunte cu noi crize ale datoriilor din cauza intarzierii cu care a acordat Greciei ajutor, dar si a incapacitatii de a pune pe masa un sistem prin care sa sprijine si alte natiuni cu probleme, a declarat Sushil Wadhwani, fost membru al comitetului de politica monetara din cadrul Bancii Angliei, scrie Bloomberg.
"Nu dispunem de un mecanism credibil care sa se ocupe de potentialele probleme ale Portugaliei si Spaniei. Presimtirea mea este ca ne vom mai confrunta cu o serie de crize generate de datoriile publice, insa nu sunt sigur cat va mai dura pana va izbucni urmatoarea", a spus Wadhwani. Totodata, el si-a exprimat ingrijorarea ca situatiile fiscale dificile cu care se confrunta cele trei tari mediteraneene risca sa contagieze si alte natiuni, care nu fac parte din zona euro. "Sunt destul de ingrijorat in legatura cu zona euro, unde corectiile fiscale au inceput deja. Avand in vedere ca este un partener atat de important pentru noi, ma tem ca zona euro ar putea contagia si Marea Britanie", a afirmat Wadhwani.
Grecii trebuie sa se tina de cuvant
Investitorii avertizeaza ca viitorul celor doua tari iberice, Spania si Portugalia, depinde de modul in care guvernul de la Atena va reusi sa isi respecte angajamentele de austeritate in urmatoarea perioada.
"Daca executia masurilor anuntate de Grecia se va solda cu un esec, va fi mult mai greu pentru Spania si Portugalia sa se intoarca in ape mai calme (pe pietele financiare - n.r.)", este de parere Kommer van Trigt, reprezentant al fondului de investitii Robeco, cu active de 140 mld. euro. "Vrem sa vedem mai multe dovezi ca masurile sunt implementate in mod real", a explicat Van Trigt, din punctul de vedere al unui investitor.
Pe de alta parte, guvernele europene spera ca ajutorul financiar in valoare de 110 mld. euro pe care l-au furnizat Greciei sa opreasca o criza de