Pietele bursiere au avut si ieri o zi agitata, dupa scaderea abrupta de marti. Moneda euro s-a depreciat, coborand sub pragul de 1,3 dolari, aproape de minimul ultimelor 13 luni, pe fondul temerilor ca situatia din zona euro s-ar putea inrautati.
Investitorii si jucatorii de pe piete financiare vor ramane agitati pana cand guvernele statelor considerate verigile slabe ale zonei euro (Grecia, Portugalia si Spania) vor pune in aplicare masurile de austeritate promise.
"In momentul de fata se asteapta masuri din partea guvernelor luate in vizor. In special de la Grecia se asteapta sa se treaca de la vorbe la fapte", este de parere Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. "Autoritatile europene au transmis un mesaj convingator prin care sa isi exprime sustinerea". Majoritatea actiunilor companiilor europene s-au depreciat miercuri, in frunte cu titlurile cotate pe bursele din Spania si Portugalia, pe fondul temerilor ca un pachet financiar salvator similar celui primit de Greciar ar putea fi necesar si celor doua state puternic indatorate.
Doar una din cinci actiuni creste
Indicele spaniol IBEX 35 pierduse ieri pana la jumatatea sedintei de tranzactionare 1,74%, pana la un nivel de 9.687,5 puncte. Cu o zi inainte declinul a fost de 5,4%. Si indicele elen ATHEX 20 a continuat sa scada, pierzand 0,80%, dupa ce marti s-a evaporat 6,7% din valoarea sa. De la inceputul anului, indicele elen a pierdut 32%. Un declin mai modest, de 0,17%, au postat si indicele FTSE 100 (Marii Britanii) si DAX (Germania). Singurul care reusise sa creasca, desi cu doar 0,07%, pana la un nivel de 3.691,91 puncte, a fost indicele francez CAC 40. Acesta din urma a inceput ziua tot pe rosu, scazand in deschidere chiar mai puternic decat omologii sai din Germania si Marea Britanie.
Indicele Stoxx Europe 600 s-a depreciat cu 0,1%, in conditiile in care doar o cincime din tot