Proiectul „Roşia Montană” a primit un nou certificat de urbanism. Urmează avizul de mediu în baza căruia aurul poate fi extras începând din 2011. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a obţinut, la finele săptămânii trecute, un nou certificat de urbanism care i-a deschis calea către un aviz de mediu ce ar permite începerea exploatării miniere, cel mai probabil, de anul viitor.
Ieri, în timp ce oficialii de la Mediu anunţau reluarea procesului de avizare a proiectului de la Roşia Montană, Parlamentul European adopta o rezoluţie prin care recomandă statelor membre UE să nu susţină niciun proiect de minerit care implică folosirea cianurilor.
„Votul PE nu are niciun efect juridic şi nu schimbă legislaţia aplicabilă mineritului în UE. (...) Proiectul «Roşia Montană» este cel mai complex proiect industrial din România din ultimii 20 de ani şi contribuie cu mii de locuri de muncă şi peste patru miliarde de dolari în economie, într-o perioadă de criză”, au explicat oficialii companiei.
Exploatarea ar putea începe anul viitor
Opinia RMGC este susţinută nu doar de edilii celor 19 localităţi din zona în care ar urma să se deruleze proiectul minier, ci şi de parlamentari şi membri ai guvernului.
Astfel, în timp ce deputatul PDL de Alba Clement Negruţ şi-a exprimat speranţa ca proiectul să demareze la anul, ministrul culturii, Kelemen Hunor, a susţinut că „se poate găsit o soluţie prin care să nu fie compromisă moştenirea culturală, dacă va fi dezvoltată o viitoare exploatare”.
„În cazul proiectului de la Roşia Montană nu se va lua o decizie politică, ci una pur tehnică în sprijinul mediului şi al culturii. Voi cere garanţii de mediu soci etăţii ce va exploata în zonă”, a precizat, la rândul său, ministrul Laszlo Borbely.
Muntele Cârnic, exploatat după de