Preşedintele Colegiului Medicilor Cluj şi-a dedicat 40 de ani din viaţă medicinei. Casa lui este, la propriu, Institutului Inimii „N. Stăncioiu“, unde şi-a amenajat un apartament.
Într-o încăpere de la parterul, doctorul şi-a amenajat un mic apartament, pentru a fi aproape de pacienţii şi meseria căreia i-a dedicat 40 de ani din viaţă, dar şi pentru că nu a avut bani pentru un apartament.
Doctorul anti-şpagă
I se spune „doctorul anti-şpagă“, deoarece niciodată nu a acceptat de la pacienţi un plic. ”Mi-e bine aici. Soţia şi copiii sunt la Bucureşti, unde avem un apartament, dar eu aici locuiesc. Nu am avut bani pentru un apartament, iar bunicul mi-a spus mai demult o vorbă: <>. Nu am făcut-o”, ne-a povestit medicul.
”Practic am două salarii. Unul de profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie şi altul la spital, care ani de zile a fost doar jumătate de normă. Ca să-mi cumpăr maşină am făcut leasing, deoarece nu am avut bani să-mi cumpăr direct maşina”, a explicat profesorul.
Mircea Bârsan va ieşi la pensie în această vară. ” Hotărârea UMF e că la 65 de ani trebuie să te pensionezi. Eu respect legile. Nu caut să-mi pun pile sau să mă folosesc de alte mijloace neconvenţionale”, a completat acesta. Nu ştie ce va face în continuare. ”Poate voi oferi consultaţii private, poate voi merge la Făgăraş la casa părinţilor mei, să cresc căţei”, a spus medicul zâmbind.
Doctor, profesor, preşedinte
Medicul a avut o carieră de invidiat, pe care nu o regretă deloc. Născut la Bucureşti, la 1 aprilie 1945, Mircea Bârsan a absolvit medicina la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila”, în 1968, cu specializarea Chirurgie cardiovasculară şi generală. A lucrat o perioadă la Spitalul Fundeni, după care, în 1991, a venit Cluj-Napoca, la Institutul Inimii. După 1989