Forumul Cultural Austriac organizeaza in perioada 18 - 28 mai, in colaborare cu Noul Cinematograf al Regizorului Roman la Muzeul Taranului Roman, o retrospectiva cu zece filme in regia lui Michael Haneke.
In deschidere vom putea urmari cel mai recent film al regizorului austriac, Michael Haneke, Panglica alba, ce a fost distins in anul 2009 cu premiul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes. Au urmat numeroase alte premii pentru aceasta ecranizare. Cu ocazia acestui eveniment, si avand in vedere ca filmele lui Haneke nu pot fi atribuite genului de divertisment si ca atare nu vor atinge audienta unor productii hollywoodiene conventionale, antologia de zece filme ale cineastului austriac constituie un gest de reverenta fata de un artist ale carui lucrari au marcat indubitabil istoria cinematografiei: Imagini familiare se rastoarna, devenind scene apocaliptice, delirante, care il deruteaza profund pe spectator. Regizorul se joaca cu maestrie cu reactiile publicului sau, acesta fiind frecvent revoltat de modul in care el insuti reactioneaza la filmele lui Haneke.
Desi majoritatea filmelor lui Haneke sunt destul de socante, acestea nu sunt gandite ca thrillere sau filme de suspans. Regizorul urmareste, pe de o parte, sa atraga atentia publicului catre diferitele roluri pe care mass media le joaca in epoca noastra: in ce masura suntem manipulati prin intermediul filmelor; cat de greu este astazi sa discerni intre realitate si fictiune.
Pe de alta parte, Haneke isi propune sa sensibilizeze publicul fata de probleme precum raceala din interiorul societatii noastre, dar mai ales din sanul familiei, componenta celulara, in care traim. In “Funny Games”, “Benny´s video” si totodata in “Panglica alba”, protagonistii sunt copii si adolescenti. Intentia lui Haneke nu este de a arata violenta in filmele sale, ci mai degraba de a-i releva spec