Ambasadorul Rusiei la Bucureşti explică semnificaţia Zilei Victoriei - 9 mai.
● Jurnalul Naţional: De-a lungul timpului au existat diverse interpretări ale Zilei Victoriei. Am fost într-un fel de Europă în 1945, au urmat transformări politice puternice, apoi a urmat un nou val de mari schimbări politice pe continent. Cu toate acestea, ziua de 9 mai a rămas. Pentru Rusia, care este principala semnificaţie a zilei de 9 mai?
● Alexandr Churilin: Pentru Rusia, 9 mai, Ziua Victoriei, este principalul eveniment din cel de-al doilea război mondial. Noi şi aliaţii noştri am biruit fascismul şi am salvat astfel omenirea de o reîntoarcere la Evul Mediu şi, poate, de la o catasfrofă şi mai periculoasă.
Cel de-al doilea război mondial a fost un eveniment nemaivăzut şi nemaiauzit până atunci în întreaga istorie. A implicat 80% din populaţia Terrei, iar acţiunile militare s-au desfăşurat pe toate continentele. Pierderile de vieţi omeneşti au fost nemaivăzute, estimările arată că au murit 60 de milioane de persoane. Daunele materiale sunt incalculabile, evaluate undeva la aproape 4 trilioane de dolari.
A fost un conflict al unor viziuni diferite ale perspectivei de dezvoltare a umanităţii. De pe poziţia zilei de azi ne putem imagina care ar fi fost urmările victoriei fasciste.
Istoricii noştri posedă materiale vaste despre planurile fasciştilor în ce priveşte Europa de Est. Exterminării fizice sau expulzării îi erau în plan 80% dintre polonezi şi lituanieni, 75% dintre bieluroşi, 65% dintre ucrainenii din Vest. E groaznic să ne gândim numai la ce se puteau aştepta popoarele mici din Europa.
Armata noastră a distrus 70% din dispozitivele armate ale armatei hitleriste, inclusiv tancuri şi avioane. Oştirile noastre au eliberat zece state din Europa, printre care Ungaria, România sau Bulgaria.
Dar nu despărţim victoria