Există şi soluţii pentru ca datoriile de zeci de milioane pe care cluburile de fotbal le au către fisc să fie „stinse", în cazul în care cineva ar avea interes ca acest lucru să se întâmple. Un fost înalt funcţionar al Fiscului ne-a declarat că ar fi nevoie ca Parchetul General, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul de Finanţe şi instanţele de judecată să colaboreze. „Au nevoie de sprijin pentru a nu fi fericiţii posesori ai unor hotărâri judecătoreşti pe care nu le pot pune în aplicare", ne-a spus persoana menţionată, care a dat şi un exemplu: justiţia a decis că AFC Steaua poate fi executată silit pentru datoria de peste 13 milioane de euro, numai că în momentul în care oamenii Fiscului au inventariat bunurile societăţii au mai găsit un fax, un televizor şi o imprimantă! Sursa noastră spune că există şi soluţii. Iată trei dintre ele:
1. Judecătorul sindic să nu ia decizia declarării falimentului societăţilor implicate, cele cu datorii „istorice", pentru că prin lichidarea societăţilor statul nu mai are de la cine să îşi recupereze datoriile. Practic, e vorba despre o acţiune a statului împotriva... statului.
2. Constatarea stopajului la sursă pe care l-au făcut patronii. Ei au reţinut banii şi, în loc să îi dea statului ca impozit pentru asigurări medicale sau sociale, i-au folosit în alte scopuri. Stopajul la sursă intră sub incidenţa Codului penal.
3. Dovedirea faptului că cei implicaţi au acţionat cu rea-credinţă şi atragerea lor în solidar. Prin lăsarea de izbelişte a societăţilor cu datorii, prin trecerea fotbaliştilor pe alte asociaţii, patronii au tăiat orice posibilitate ca acestea să îşi poată plăti datoriile. Şi în acest caz se ajunge în instanţă.
Cluburile de fotbal sunt, cu siguranţă, unele dintre cele mai inventive entităţi economice din România în ceea ce priveşte evitarea plătirii impozitelor la bugetul de stat.