Prinşi între frânturi de declaraţii oficiale şi planuri anunţate pe sfert, companiile care vor să investească în România nu mai au nicio idee despre cum va evolua sectorul energetic local. În loc de stabilitatea de care au nevoie, investitorii interesaţi de piaţa energiei s-au trezit prinşi într-un joc de puzzle, ale cărui piese le descoperă pe rând. În aceste condiţii, nici nu e de mirare că proiecte de sute de milioane de euro fiecare rămân blocate, cât timp investito
Prinşi între frânturi de declaraţii oficiale şi planuri anunţate pe sfert, companiile care vor să investească în România nu mai au nicio idee despre cum va evolua sectorul energetic local.
În loc de stabilitatea de care au nevoie, investitorii interesaţi de piaţa energiei s-au trezit prinşi într-un joc de puzzle, ale cărui piese le descoperă pe rând. În aceste condiţii, nici nu e de mirare că proiecte de sute de milioane de euro fiecare rămân blocate, cât timp investitorii aşteaptă să vadă ce decizii va lua statul.
O nouă strategie energetică în lucru, grupuri termo care vor fi dărâmate pentru a face loc altora noi, mai eficiente, investitori gata să ridice hidrocentrale, pregătirea unei „soluţii radicale“ pentru Compania Naţională a Huilei (CNH), „punerea la zid“ a speculanţilor cu proiecte eoliene sunt doar câteva elemente noi dintr-un plan gândit de Ministerul Economiei, condus de Adriean Videanu. Este vorba de un plan de restructurare a sistemului energetic, în centrul căruia stau, ca două umbre-mamut, Electra şi Hidroenergetica, companiile integrate care ar trebui să apară până la 1 iulie, potrivit lui Videanu.
Restructurare neclară
„Mutările acestea nu sunt încă însoţite de suficiente informaţii pentru a fi uşor de descifrat. Arată ca piesele unui puzzle, care ni se descoperă pe rând. Restructurarea de ce este făcută, cu ce obiectiv final strategic şi economic? Ce