Discutiile dintre FMI si guvernul Boc in privinta majorarilor TVA si a cotei unice de impozitare si zvonurile potrivit carora cresterile vor ajunge la un maxim de 25%, respectiv 20%, au incins spiritele printre managerii de resurse umane, care sustin ca asemenea masuri vor afecta direct bugetele de salarii si vor incuraja munca la negru.
“Se pare ca tot mediul privat trebuie sa plateasca pentru criza, iar acest lucru devine frustrant si descurajant. Deja avem semnale de la companii importante care ne spun ca nu este posibil sa mai faca mariri de salarii in acest context, pentru a acoperi cei 4% diferenta, si sunt extrem de ingrijorate de perspectiva diminuarii salariilor nete”, afirma Florin Ochiana, HR operations manager al companiei de resurse umane Lugera & Makler.
Aplicarea simultana a celor doua majorari, indiferent de valoarea pe care o va stabili Guvernul, conduce la scenarii descurajante: aflate in imposibilitatea de a creste veniturile angajatilor, companiile vor alege sa impoziteze cu 20% venitul brut actual per angajat, sau vor recurge la noi valuri de disponibilizari. Companiile aflate in real impas financiar ar putea opta chiar pentru solutia muncii la negru. De cealalta parte, cresterea cotei TVA va reduce nivelul de consum al populatiei care se va reflecta in profitul companiilor, deci si in politicile de recrutare sau restructurare.
Salariul mediu net ar trebui sa creasca cu aproximativ 5% in 2010, potrivit Oanei Datki, country manager si al Consulteam.
Un alt studiu realizat de compania specializata in audit si consultant ProcewaterhouseCoopers estima o crestere de 5,5% a salariului net in 2010 pentru sectorul bancar, dupa ce in urma cu un an remuneratiile la niveld e piata au crescut cu 5,3%. Cu alte cuvinte, majorarile salariale bugetate la inceputul acestui an vor acoperi cel mult inflatia, nicidecum valoarea celor 4% im