Dascăl de peste 30 de ani, Rodica Pop este considerată una dintre cele mai apreciate profesoare de limba engleză din oraş.
Secretul ei constă în faptul că nicio lecţie predată nu seamănă cu cealaltă, iar orele de curs sunt realizate astfel încât să îi provoace pe elevi. „Nu am concurat niciodată cu nimeni în afară de mine. Asta doresc să îi învăţ şi pe copii, să ştie că mereu este loc de mai bine, indiferent de rezultatele obţinute. Acest lucru te motivează şi te ajută să fii bun. Până acum am zece elevi, din mai multe generaţii, care au luat examenul «Cambridge First Calificate»", mărturiseşte profesoara.
Admirată în ţară şi în străinătate
Fire ambiţioasă, Rodica Pop şi-a dorit să urce pe scara ierarhică şi să obţină toate gradaţiile în calitate de profesor, iar fiecare experienţă de acest gen i-a adus confirmarea că meseria de dascăl este pentru ea o vocaţie. În 1987 profesoara a susţinut examenul de gradul II, la care a fost asistată, timp de patru ore, de fostul rector al Universităţii „Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Ion Vlad. Acesta nu doar că nu i-a făcut profesoarei nicio observaţie negativă, ci i-a şi oferit un volm scris de el, cu dedicaţia „profesor autentic". „Acela a fost momentul în care am înţeles ce important este să fii văzut de o mare personalitate, care să-ţi confirme crezul pe care-l ai", arată Rodica Pop. Patru ani mai târziu, a susţinut şi examenul de grad I, alături de doi profesori universitari şi de metodista ambasadei SUA, Caroline Horn. „Toate aceste experienţe m-au ajutat să înţeleg că munca îţi aduce de cele mai multe ori confirmări şi satisfacţii care te ajută să mergi mai departe", explică profesoara.
Profesor şi muzeograf
Pe parcursul anilor, Rodica Pop s-a implicat şi a dat curs multor proiecte dedicate tinerilor, iar în timp a realizat că educaţia formală nu poate fi împlinită fără a me