Votul de ieri este istoric prin ascensiunea conservatorilor, după 13 ani în opoziţie, dar şi prin rezultatul greu de anticipat. Britanicii au mers ieri la urne, într-un scrutin cu suspans şi cu efecte internaţionale, de la războiul din Afganistan şi până la mersul economiei.
Nick Clegg câştigă detaşat alegerile din Marea Britanie pe Facebook
VIDEO Alegeri Marea Britanie: Candidatul Bob Bailey s-a luat la bătaie cu un alegător
Liderul conservator, David Cameron, a fost pe prima pagină a celor mai multe ziare britanice. „The Times" şi „The Guardian" apreciau că el "aproape are în mână" cheile reşedinţei londoneze a premierului, din Downing Street 10. „The Mirror" se întreba ironic:
„Cameron prim-ministru? Chiar aşa?", îndemnând alegătorii să voteze cu laburiştii şi cu Gordon Brown. „The Sun" a suprapus chipul lui Cameron peste poza liderului american, Barack Obama, titrând „Speranţă".
Sondajele arătau că popularitatea conservatorilor era cu 9% mai mare decât cea a laburiştilor şi cu 10% mai mare decât cea a liberal-democraţilor, conduşi de Nick Clegg. În ziua alegerilor, cota conservatorilor a fost cu circa 6% mai ridicată decât în 2005, fiind cel mai mare avans din ultimii 60 de ani, între două scrutine consecutive.
Europa, cu sufletul la gură
Ascensiunea conservatorilor eurosceptici a fost privită cu atenţie de guvernele de pe continent, care au început, din precauţie, să-şi mai tempereze criticile. Ministrul francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, a declarat că Liam Fox şi William Hague, doi miniştri ai cabinetului „din umbră" al conservatorilor britanici, sunt „prietenii săi".
Acelaşi Lellouche, un aliat apropiat al preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, afirmase anul trecut că William Hague „suferă de un autism bizar" şi că poziţia conservatorilor britanici faţă de Europa e „pat