Are o specialitate căutată în întreaga lume: ştie să execute misiuni de forare în adâncurile pământului pentru a stabili dacă acolo vor apărea noi mine.
PROFIL
Născut: 25 ianuarie 1966
Studii: Facultatea de Mine şi Geologie Petroşani
Experienţă profesională: supervizor foraj
Familie: divorţat, un copil
A căutat filoane de aur în Malaezia, minereuri complexe în Sudan şi Eritreea, iar în Europa a forat în opt state, printre care Ucraina, Slovacia şi Ungaria. Cea mai mare adâncime la care a forat a fost atinsă în Valea Jiului: 1.200 de metri. Astfel s-ar putea descrie povestea lui Daniel Furdui, un inginer miner hunedorean care de mai bine de 17 ani sondează adâncurile pământului pe trei continente pentru a deschide calea spre viitoarele mine. „Am terminat Institutul de Mine de la Petroşani, iar în 1994 mi s-a oferit posibilitatea de a lucra în Malaezia. Aşa a început aventura mea în jurul lumii”, povesteşte hunedoreanul.
Un contract într-o ţară aflată la capătul lumii se desfăşoară pe perioade de timp cuprinse între trei şi şase luni. „În Malaezia am avut mai multe contracte pe parcursul anilor 2004-2007. Unul dintre aceste proiecte a vizat sondarea în interiorul junglei, unde jaguarii şi şerpii veninoşi erau la ei acasă. Acolo am găsit un filon de aur, dar extragerea lui s-a dovedit a fi prea costisitoare pentru firma care ne-a contractat”, povesteşte Daniel.
Muncă la peste 50 de grade Celsius
Munca în astfel de ţări, considerate exotice, nu este deloc uşoară. Lucrezi alături de străini care au propriile obiceiuri şi mai ales în ţări în care legile diferă mult faţă de ale noastre. În plus, condiţiile de muncă sunt deosebite. „În Sudan şi Eritreea munceam la temperaturi care depăşeau 50 de grade Celsisus. E adevărat că aveam la îndemână apă rece, dar oricum, efortul era deosebit. În plus, în aceste ţări trebui