Deficitul bugetar al României ar ajunge la 8% din PIB în acest an fără măsuri suplimentare, estimează Comisia Europeană în prognoza economică de primăvară, menţionând că este aşteptat un acord cu Guvernul pentru noi măsuri în timpul misiunii FMI/UE în România. "Fără măsuri suplimentare, deficitul general guvernamental ar putea ajunge la 8% din PIB. În timpul misiunii în România, este aşteptată convenirea unui acord cu Guvernul pentru noi măsuri de cmopensare, în vederae reducerii deficitului bugetar", se arată în documentul citat.
Măsurile incluse în bugetul pe 2010 ar putea fi insuficiente pentru atingerea ţintei de deficit convenită cu FMI şi CE pentru acest an, notează Comisia. Cauzele acestei situaţii sunt, potrivit CE: efectul de bază al deficitului ridicat din 2009; creşterea economică sub aşteptări din 2010 (0,8% faţă de 1,3% cât s-a luat în considerare la fundamentarea bugetului); veniturile bugetare semnificativ sub aşteptări din primul trimestru al acestui an, în particular din TVA, contribuţii sociale şi impozitarea profitului; faptul că Guvernul va încasa, probabil, numai jumătate din datoria Rompetrol, luată în considerare la proiectarea veniturilor bugetare pentru 2010; şi "posibile depăşiri ale cheltuielilor bugetate".
Inflaţia va urca la 4,3%
Totodată, CE a urcat prognoza de inflaţie a României pentru acest an la 4,3%, de la 3,5%, potrivit prognozei economice de primăvară publicată miercuri, creşterea fiind atribuită majorării accizelor pe tutun şi carburanţi, dar şi revenirii preţurilor internaţionale la energie. Singurul factor care ar putea relaxa într-o oarecare măsură presiunile inflaţioniste, respectiv cererea internă slabă, este în acelaşi timp una dintre principalele cauze ale creşterii economice sub aşetptări proiectată pentru acest an. Astfel, dacă cererea internă scăzută va persista în acest an, din cau