Problemele firmelor care se confrunta cu prabusirea vanzarilor si ale oamenilor care isi vad veniturile diminuate incep sa se vada si in bilanturile bancilor: sumele intarziate la plata mai mult de 90 de zile - pentru care sunt sanse minime sa fie recuperate - au sarit cu 11% doar in martie, ajungand la 7,1 mld. lei (1,7 mld. euro).
"Acesta este efectul crizei. Economia reala merge din ce in ce mai prost pentru ca nu s-a luat nicio masura concreta de sprijin, iar asta se reflecta in provizioanele pe care bancile le fac. In plus, unii agenti economici se protejeaza de creditori intrand de bunavoie in insolventa", spune Iuliu Muresan, vicepresedinte responsabil de managementul riscului la Bank Leumi, un jucator de talie mica din sistem. El spune ca majoritatea companiilor au probleme cu lichiditatile, dupa ce s-au confruntat cu prabusiri ale vanzarilor.
Sumele intarziate la plata mai mult de 90 de zile au urcat de peste trei ori in ultimul an, de la 2 miliarde de lei (0,5 mld. euro) in martie 2009. Bancherii pot practic sa "isi ia adio" de la acesti bani, iar BNR ii obliga sa considere ca sunt sanse minime sa primeasca inapoi si restul creditului pe care il au de recuperat de la respectivul client. Astfel, pentru creditele care inregistreaza restante mai vechi de 90 de zile bancile sunt obligate sa constituie provizioane care sa acopere in intregime expunerea fata de clientul respectiv. Chiar daca detin garantii imobiliare, bancherii au voie sa ia in considerare doar un sfert din valoarea acestora la diminuarea expunerii fata de clientul respectiv. Potrivit celor mai recente date, creditele incadrate ca "pierdere" totalizau 24,5 miliarde de lei la sfarsitul lunii februarie (6 mld. euro), reprezentand 13% din totalul expunerilor bancilor pe clientii din afara sectorului financiar.
In alta ordine de idei, Muresan spune ca reapar tensiuni si in zona cl