Nu este nici o noutate ca fructele sunt o adevarata sursa de sanatate. Totusi, sa iti convingi copilul ca dieta zilnica trebuie sa contina si o anumita cantitate de fructe poate sa devina o adevarata provocare. Vitrinele magazinelor sunt pline de tentatii care mai de care mai colorate si, de cele mai multe ori, mai putin sanatoase.
Cercetatorii insista ca un regim alimentar echilibrat ar trebui sa includa consumul zilnic de fructe si legume. Copiilor nu pare insa sa le pese foarte mult de parerea specialistilor; ei sunt de multe ori mofturosi, pretentiosi si greu de convins.
Exista totusi cateva metode prin care ii putem incuraja pe cei mici sa consume alimente sanatoase. Majoritatea mamicilor introduc fructele in alimentatia bebelusului in momentul in care incep diversificarea hranei. Dupa varsta de un an, copiii incep sa devina mai independenti, sa refuze anumite tipuri de mancare sau fructe pe care pana atunci le consumau cu placere.
Cea mai la indemana metoda, in aceasta situatie, este puterea exemplului. Introduceti in alimentatia zilnica a familiei o masa de fructe. S-ar putea sa dureze ceva, dar astfel consumul de fructe se poate transforma treptat intr-un obicei sanatos, pe care pana la urma il va adopta si cel mic.
De asemenea, s-a demonstrat ca micutii sunt mult mai tentati sa consume fructe, daca acestea sunt prezentate intr-un mod cat mai atractiv, se arata intr-un studiu publicat in revista Appetite si citat de BBC News. Cu cat fructele sunt mai “prezentabile”, cu atat copiii sunt mai atrasi sa le consume.
In cadrul studiului, copiii au fost rugati sa serveasca mai multe tipuri de fructe: mere, capsuni si struguri, taiate si aranjate in diferite moduri. Copiii s-au grabit sa consume fructele asezate in forma de arici, sau pe cele servite sub forma de frigarui si infipte intr-o felie de pepene. Acele