Guvernul şi reprezentanţii FMI discută mai multe scenarii de creştere a impozitelor şi taxelor, pentru a evita un dezastru în finanţele publice. Nici bugetarii nu scapă de concedieri. Sursa: AGERPRES
Ultima variantă de majorare a impozitelor este o cotă unică de 20% şi TVA de 24%. Scenariul a fost discutat la Cotroceni, în cadrul întâlnirii pe care preşedintele Traian Băsescu a avut-o ieri cu premierul Emil Boc şi cu miniştrii, spun surse apropiate discuţiilor. Potrivit acestora, experţii guvernului urmau să discute, pe parcursul nopţii, diverse variante de lucru pentru a menţine TVA la nivelul actual de 19%.
O eventuală creştere a TVA ar fi o lovitură pentru toţi românii: toate produsele şi serviciile s-ar scumpi, în condiţiile în care sute de mii de angajaţi şi-au pierdut locurile de muncă, iar restul şi-au văzut tăiate veniturile.
Variantele de creştere a fiscalităţii vor fi însoţite şi de un val de disponibilizări.
FMI îşi amână plecarea
Oficialii Fondului nu mai au încredere că autorităţile române îşi vor îndeplini angajamentele. Atmosfera este tot mai tensionată. Surse oficiale susţin că ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, vrea să o schimbe pe Graţiela Iordache din funcţia de secretar de stat, potrivit Mediafax.
Nici reprezentanţii Ministerului de Finanţe, nici cei ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) nu declară nimic oficial. Astfel, în jurul măsurilor dure pe care le vom suporta domină o mare confuzie. Conform unor surse citate de Mediafax, cota unică şi TVA ar putea scăpa nemodificate, cu anumite condiţii.
„Deficitul poate fi ajustat sub 7% din PIB fără o creştere de taxe dacă sunt luate măsuri drastice de scădere a cheltuielilor bugetare şi a personalului din sectorul public”, susţin sursele citate.
Scenariul menţinerii TVA la 19% pare credibil, având în v