De la caschete până la compasuri, suceveanul colecţionează toate antichităţile care ţin de armată. Obiectele sunt din toată lumea.
Pasiunea pentru echipamentul militar a pornit de pe vremea când Corneliu Căldăruş făcea armata. Atras de armele de război, el a început să colecţioneze diverse obiecte ajungând ca, după 20 de ani de hobby, să aibă în colecţie echipamente din întreaga lume.
„Îmi place tehnica militară. Nu pot spune de ce, dar mă atrage pur şi simplu“, a explicat Corneliu. După armată, el a avut ocazia să lucreze într-un magazin din Germania, specializat în vânzările de echipament militar vechi. Tot atunci a căpătat şi câteva cunoştinţe despre acestea şi a început să-l preocupe istoria echipamentului militar, de la începuturi şi până azi. „Microbul m-a cuprins şi mai tare şi am început să adun cu mai multă frenezie“, a declarat suceveanul.
„De pe piaţa românească nu ai ce achiziţiona“
Corneliu Căldăruş colecţionează doar obiecte vechi din străinătate. „Armamentul românesc încă nu e la nivelul celorlalte produse. În plus, nici piaţa românească de echipament nu este la fel de dezvoltată, motiv pentru care nu prea ai ce achiziţiona“, susţine Corneliu. La echipamentul militar pe care îl deţine acasă, suceveanului îi place cel mai mult istoria ascunsă în spatele fiecărui obiect adunat. „Trebuie să ştiu de când e, cine s-a folosit de el, prin ce război a trecut“, detaliază Corneliu.
Printre obiectele pe care le deţine se numără caschete, compasuri şi alte instrumente de război. „De exemplu, am o staţie americană care a fost folosită în Vietnam, o lopăţică nemţească folosită în al Doilea Război Mondial, dar şi multe altele“, precizează colecţionarul.
Pasiune de mii de euro
Pasiunea pentru echipamentul militar are însă repercursiuni directe asupra buzunarului. Din dorinţa de a aduna exponate cât mai d