Dispariţia minei a însemnat falimentul localităţii, iar până şi administraţia locală recunoaşte că nu mai are nicio şansă de a se salva. Locuitorii din Aninoasa îşi caută de muncă în străinătate ori prin oraşele învecinate. Pentru mulţi, bruma de bani primită ca ajutor social este unica sursă de venit.
Primăria din Aninoasa a fost la un pas de a-şi anunţa „criza financiară" sau insolvenţa cum se numeşte procedura în cazul administraţiilor publice locale, după ce creditorii s-au mutat la uşa Primăriei, iar primarul Ilie Botgros recunoaşte că nu are cu ce să achite datoriile de peste 3 milioane de lei, la care se adaugă şi un credit bancar. Are câteve promisiuni de la centru pentru un ajutor financiar, dar până acum nimic nu s-a concretizat.
„Am fost la Bucureşti pentru a discuta situaţia economică dar va trebui să mai merg şi în această săptămână (săptămâna 2-7 mai)", afirmă edilul. Un milion de euro i-ar scoate din necaz însă banii aceştia înseamnă o adevărată comoară pentru administraţia locală.
Edilii au făcut „poteră" şi merg din casă în casă pe la localnici pentru a mai strânge măcar impozitele pe terenuri şi locuinţe, dar oamenii sunt săraci şi nu au de unde să plătească. Abia dacă reuşesc să trăiască de pe o zi pe alta din banii primiţi tot de la Primăria Aninoasa, în baza legii venitului minim garantat.
Declinul localităţii a început în 2006, când Explotarea Minieră a fost închisă, iar bugetul local a rămas fără principalul contribuabil, adică fără 22 de miliarde de lei vechi anual. Puţinii agenţi economici din Aninoasa nu pot compensa prin dările lor suma pierdută.
„Este o jale mare în Aninoasa. Au închis mina şi apoi s-a furat tot din ea, tot fierul vechi. Nu s-a mai făcut nimic pentru a le da ceva de lucru şi celor tineri şi în aproape patru ani oraşul a murit. Parcă au un plan să distrugă tot ce e bun în ţara asta. Azi au