Statele Unite ale Americii sunt recunoscătoare ţărilor care au oferit asistenţă şi consiliere pentru eliminarea petei de petrol rezultată din explozia unei platforme petroliere la data de 20 aprilie, printre acestea, numărându-se şi România.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Philip Crowley, a declarat miercuri: "Statele Unite sunt recunoscătoare pentru ofertele generoase de asistenţă şi consiliere oferite de la guvernele din Canada, Croaţia, Franţa, Germania, Irlanda, Mexic, Olanda, Norvegia, România, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Marea Britanie şi ONU".
"Am transmis mulţumiri pentru toate aceste oferte", a adăugat purtătorul de cuvânt.
Ofertele de asistenţă oferite includ serviciile experţilor în diminuarea impactului petei de ţiţei, "cercetare şi expertiză tehnică, bariere, substanţe chimice de dispersare a petrolului şi pompe de petrol", potrivit declaraţiilor oficialului american.
Cu toate acestea, Crowley a afirmat că nu există nicio nevoie care nu poate fi îndeplinită de SUA, dar "Paza de Coastă americană evaluează ofertele de asistenţă, pentru a vedea dacă vor avea nevoie de ceva în viitorul apropiat".
Suprafaţa petei de ţiţei: 200 de kilometri lungime şi de 110 kilometri lăţime
Pata de ţitei se îndreaptă, în prezent, spre Golful Mexic. Scurgerea este rezultatul exploziei, din 20 aprilie, a platformei petroliere Deepwater Horizon, deţinută de compania British Petroleum (BP), în apropiere de statul american Louisiana. Ca urmare, o conducă de petrol de pe fundul Oceanului Atlantic prezintă scurgeri în trei locuri, iar zilnic sunt deversaţi 795.000 de litri de ţiţei în Golful Mexic. Pata de ţiţei cu o suprafaţa de 200 de kilometri lungime şi de 110 kilometri lăţime a atins deja insula formată de delta fluviului Mississippi în Louisiana.
Încă de la producerea exploziei, preşedintele Barack Obama a m