Medicii urgentişti se confruntă cu un val de pacienţi cu afecţiuni pe care ar fi putut să le trateze medicul de familie.
CITIŢI ŞI:
Centrul oraşului, invadat de sute de maşini
Fiul regelui rromilor, Florin Cioabă, şi-a făcut tribunal privat
Sistem inedit de tiketing în autobuze şi bilete termosensibile puse în vânzare în oraş
Lucrurile nu au stat în acest fel dintotdeauna. Mirela Grosu este studentă şi s-a prezentat la Unitatea de primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Sibiu cu o infecţie urinară. Nu e prima dată când are această afecţiune, dar este prima dată când merge la urgenţă. „Am dureri abdominale, dar am preferat să vin la urgenţă pentru că era mai greu să ajung la medicul de familie”, spune Mirela. Medicul urgentist nu a putut să nu o consulte şi să îi dea tratament, deşi lucrul acesta putea foarte simplu rezolvat şi la medicul de familie. Ca ea sunt cel puţin jumătate din pacienţiii care merg la UPU şi se datorează faptului că noul contract cadru încheiat între medicii de familie şi Casa de Asigurări de Sănătate prevede un număr limitat de consultaţii” care sunt decontate unui generalist. Acest lucru a fost sesizat de medicii de familie încă dinaintea semnării contractului, dar nimeni nu a făcut nimic. „Aceste norme îngrădesc dreptul pacientului la medicul de familie, pentru că decontează doar 4 consultaţii pe oră, 20 de consultaţii pe zi la cabinet şi o consultaţie la domiciliu. Casa de sănătate ne decontează lunar maxim 440 de consultaţii”, spunea încă de pe atunci Rodica Fărcăşanu, vicepreşedinte al filialei sibiene a Asociaţiei Medicilor de Familie.
Efecte din această lună
Noul contract a dus la o creştere a pacienţilor care merg la urgenţă. Dacă în luna aprilie, la urgenţă erau consultaţi în medie aproximativ 150 de pacienţi, luna mai a debutat cu o explozie la capitolul adresabilitate, în prima zi a