Cercetatorii americani au descoperit ca un compus din ciocolata neagra are un efect protector asupra creierului dupa un atac cerebral.
La 90 de minute dupa ce au administrat cobailor o cantitate modesta de epicatehina, un compus care se gaseste in ciocolata neagra, oamenii de stiinta de la Universitatea John Hopkins au indus soarecilor un accident vascular cerebral ischemic, intrerupand fluxul de sange catre creierul acestora.
Cercetatorii au observat ca rozatoarele carora li se administrase epicatehina au suferit mai putine leziuni la nivelul creierului spre desosebire de celelalte, relateaza physorg.com.
Cercetarile ulterioare au aratat ca si administrata dupa atac, intr-o fereastra care dureaza 3,5 ore, epicatehina este eficienta. Majoritatea tratamentelor folosite in prezent sunt eficiente daca sunt administrate la maximum 2-3 ore dupa accident.
Totusi, nu se stie ce cantitate de ciocolata neagra ar trebui administrata in cazul oamenilor ce trec prin astfel de situatii, din moment ce cercetarea a fost realizata pe cobai.
O dieta bogata in cacao previne accidentele cardiovasculare
Concluziile acestui studiu pot fi argumentate si printr-o cercetare anterioara, oamenii de stiinta descoperind ca, in randul indienilor Kuna, populatie care traieste pe insulele invecinate coastei panameze, incidenta bolilor cardiovasculare era foarte mica. Totusi, cand plecau din locul natal, indienii nu mai erau protejati.
Studiindu-le genele nu au observat nimic special. Abia cand au observat obiceiul local de a consuma cu regularitate bauturi din cacao, au inteles ce ii proteja de astfel de boli: epicatehinele.
Totusi, trebuie retinut ca nu toata ciocolata este produsa la fel, epicatehinele fiind si foarte sensibile la schimbarile de lumina si temperatura. Asa ca daca pe ambalaj scrie "cioc