Tendinţa de încălzire a curenţilor de aer ai Pământului s-ar putea solda cu creşterea temperaturilor atmosferice dincolo de limitele suportate de oameni. Cercetătorii spun că din secolul următor s-ar putea consemna temperaturi ce nu s-au mai înregistrat decât în urmă cu 50 de milioane de ani.
Încălzirea globală, înecată în şpăgi
VIDEO Erupţia vulcanului din Islanda ar putea produce o încălzire a atmosferei
Un nou studiu care analizează cel mai „optimist" dintre scenariile cele mai pesimiste ale încălzirii globale scoate la iveală că, dacă emisiile gazelor cu efect de seră vor continua la nivelul actual, temperaturile înregistrate pe glob vor produce decese în masă în secolele ce urmează.
Cercetătorii citaţi de LiveScience au calculat limita superioară tolerabilă a temperaturii termometrului umed - echivalentul temperaturii ce se simte atunci când pielea udă este expusă aerului în mişcare - şi au descoperit că, pentru prima dată în istoria omenirii, aceasta ar putea creşte dacă emisia de noxe continuă în ritmul actual, iar modelele climatice utilizate în prognoze sunt corecte.
Efecte letale
Temperaturi atât de insuportabile pentru oameni nu s-au mai înregistrat pe parcursul existenţei hominizilor - familii de primate ce includ şi omul preistoric -, dar au fost înregistrate în urmă cu 50 de milioane de ani.
Expunerea la temperaturi ale termometrului umed de peste 35 de grade timp de şase ore sau mai mult va avea efecte letale în cazul oamenilor şi al altor mamifere, spune Matthew Huber, membru al echipei de cercetare în domeniul atmosferic de la Universitatea Purdue, Indiana (SUA).
Huber a mai declarat că, deşi există pe glob zone în care se înregistrează în mod obişnuit valori de peste 38 de grade, temperaturi ale termometrului umed cu adevărat ridicate sunt rare. Asta deoarece în cele mai fierb