Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a verificat, în perioada 19-23 aprilie, respectarea prevederilor legale referitoare la modul de fabricare, comercializare, etichetare, prezentare şi publicitate a produselor de patiserie, a gogoşilor şi covrigilor. Acţiunea a vizat 520 de operatori economici şi circa 23,4 tone de produse, inspectorii autorităţii constatând abateri de la prevederile legale la 421 de operatori economici, informează un comunicat emis, ieri, de ANPC.
Amenzi de peste un milion de lei
Pentru neregulile constatate s-a dispus scoaterea de la comercializare a 143 de kilograme de produse, care erau improprii consumului uman, oprirea temporară de la comercializare a circa 4,2 tone de produse, până la intrarea în legalitate, şi au fost aplicate 179 de avertismente şi 291 amenzi contravenţionale, în valoare de 1.000.450 lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor. Neregulile depistate se referă la calitatea produselor comercializate, nerespectarea condiţiilor de depozitare şi expunere la comercializare, abateri vizând informarea consumatorilor, modul de respectare a prevederilor Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, abateri privind afişarea preţurilor, legalitatea şi lipsa specificaţiilor tehnice.
Inspectorii de la ANPC au şi o serie de sfaturi pentru consumatori:
- La cumpărarea produselor de patiserie, a gogoşilor şi covrigilor, acordaţi atenţie deosebită aspectului exterior al produsului pentru a vă forma o primă impresie asupra gradului de prospeţime al produsului;
- Nu achiziţionaţi produse cu miros şi culoare modificate;
- Urmăriţi modul de etichetare a produselor de patiserie şi nu cumpăraţi produse preambalate