Intervenţia cu dispozitive care „cos” mucoasa din zona hemoroidală este recomandată în cazurile mai simple, în timp ce pentru stadiile avansate sunt indicate operaţiile clasice. Sursa: NORTHFOTO
Românii nu fac excepţie din statisticile care arată că jumătate din populaţie suferă din cauza hemoroizilor.
Metodele moderne de tratament, ce implică folosirea ultrasunetelor şi a suturilor, sunt disponibile şi în clinicile private de la noi. Costul unei operaţii este însă de sute de euro, în funcţie de complexitatea intervenţiei. Indicaţia folosirii tehnicilor moderne sau clasice diferă de la caz la caz.
„Metoda clasică se foloseşte pentru stadii avansate de boală, iar celelalte pentru cazurile mai uşoare”, este opinia medicului de chirurgie generală Sorin Andrei, de la Institutul Fundeni din Bucureşti.
Cauze principale: alimentaţia şi sedentarismul
Hemoroizii sunt structuri normale care se găsesc în canalul anal. Ei devin o problemă atunci când se dezvoltă în mod exagerat.
„Sângerarea, durerea, ieşirea mucoasei anale în exterior după scaun, mâncărimea sunt simptomele cele mai frecvente ale acestei boli”, explică Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie la Proctoclinic, Bucureşti.
Cauzele care produc bolile hemoroidale ţin în special de alimentaţie, sedentarism, dar şi de moştenirea genetică. „Boala hemoroidală e o consecinţă a vieţii moderne, cauzată de o alimentaţie săracă în fibre, bogată în proteine şi lipide. În plus, oamenii sunt sedentari şi puţin preocupaţi pentru a avea un scaun pe zi”, mai spune medicul.
Modern versus clasic
Tehnicile vechi de tratament presupun modificarea dilataţiei hemoroizilor sau „reamenajarea” lor în cadrul mai multor şedinţe. Acest tip de tratament are dezavantajul că durează mai multe luni.
„Prin aceste practici se urmăreşt