Alegerile parlamentare de joi, 6 mai, din Marea Britanie sunt marcate de o cursă strânsă între liderul conservator, David Cameron, premierul laburist, Gordon Brown şi liberal-democratul Nick Clegg. În mod tradiţional, prim-ministru devine liderul formaţiunii care acumulează cele mai multe locuri în Camera Comunelor.
Alegerile parlamentare de joi, 6 mai, din Marea Britanie sunt marcate de o cursă strânsă între liderul conservator, David Cameron, premierul laburist, Gordon Brown şi liberal-democratul Nick Clegg. În mod tradiţional, prim-ministru devine liderul formaţiunii care acumulează cele mai multe locuri în Camera Comunelor. Cu toate acestea, pentru prima dată din 1974, scrutinul riscă să conducă la formarea unui "Parlament suspendat", dat fiind că nici o formaţiune probabil nu va obţine majoritatea absolută.
Clivajul tradiţional între laburişti şi conservatori a fost modificat, prin intrarea în cursă a liberal-democraţilor, comentează Agenţia France Presse. Analiştii politici iau în considerare trei scenarii : o victorie la limită a conservatorilor, care ar oferi posibilitatea unei alianţe cu liberal-democraţii sau cu alte partide mici, o victorie la limită a laburiştilor, care ar deschide calea unei alianţe cu liberal-democraţii şi o majoritate absolută a conservatorilor, care ar forma singuri Guvernul.
Liderul David Cameron pare într-adevăr să aibă capacitatea de a readuce conservatorii la putere, după 13 ani în Opoziţie, scrie France Presse, care aminteşte că de-a lungul campaniei electorale, Cameron a reuşit să menţină disciplina în Partidul Conservator, evitând discuţiile despre teme europene. Avansul în sondajele de opinie, cuprins între cinci şi nouă procente nu îi garantează însă lui Cameron o revenire 100% a conservatorilor la guvernare, pentru prima dată după plecarea lui John Major, în 1997.
Liberal-democratul Nick Clegg, până