Statul cheltuie anual peste 1,4 mld. de euro pentru plata salariilor politistilor si jandarmilor, de aproape 2,5 ori mai mult decat cheltuie cu medicii platiti de Ministerul Sanatatii si cu profesorii.
Daca pentru salariile celor 275.000 de profesori statul cheltuie anual 512 mil. euro, iar pentru cei 15.000 de medici rezidenti la care se adauga si medicii de urgenta cheltuielile salariale ale Ministerului Sanatatii au ajuns anul trecut la 61 mil. euro, pentru plata salariilor politistilor, jandarmilor, angajatilor din Oficiul Roman pentru Imigrari sau din Directia Pasapoarte sau Permise de conducere si inmatriculari, statul a cheltuit peste 1,4 mld. euro. De ce?
Exista doua cauze pentru care s-a ajuns in aceasta situatie, este de parere sociologul si analistul politic Vladimir Pasti.
"Angajatii de la stat din prezent sunt un produs si o dezvoltare a sistemului comunist, s-a pastrat aceeasi grila de salarii din acea perioada, iar oscilatiile care s-au produs de-a lungul timpului au pastrat proportiile. Pe de alta parte, pentru aceasta categorie de paramilitari - jandarmi, politisti, graniceri, pompieri - salariile trebuie sa fie mai mari, pentru ca altfel nu mai vrea nimeni sa lucreze in sistem", spune Pasti, care este profesor universitar doctor la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA). El a mai precizat ca desi cerintele la angajare pentru jandarmi nu sunt aceleasi ca pentru profesori, institutia statului care ramane un instrument de putere asupra populatiei - are nevoie de o forta de munca bine platita, pentru a apela la ajutorul ei atunci cand are nevoie, iar in momentul in care va exista un deficit de profesori este probabil sa aiba loc majorari salariale si pentru aceasta categorie.
Concurenta la facultatile de litere sau de limbi straine, care formau profesori pe banda rulanta in anii trecuti, este din ce