Folclorul oltenesc aduce unei românce din Italia, rezidentă în regiunea Marche, lângă Ancona, apreciere din partea comunităţii în care locuieşte. Unul dintre visele Veronicăi Şteoleacă este să poată înregistra un disc, iar prin intermediul acestuia să ofere italienilor frumuseţea muzicii populare româneşti.
Veronica a venit în Italia acum patru ani. A plecat din România la vârsta de 32 de ani, într-un moment în care decizia sa a fost unica soluţie la problemele financiare. Originară din Caracal, a lăsat "Oltenia sa iubită" pentru a-şi încerca norocul la muncă în străinătate.
“Dacă m-ar fi întrebat cineva cu câţiva ani înainte dacă vreau să părăsesc Oltenia mea iubită pentru a lucra printre străini, i-aş fi răspuns că se înşeală enorm. Din păcate, lipsa locurilor de muncă, greutăţile financiare şi probleme personale m-au făcut să ajung în Italia. Dar împrejurările mi-au fost favorabile, pentru că am cunoscut o româncă, căsătorită cu un italian, care mi-a promis că îmi găseşte de muncă fără probleme. Aşa a şi fost, iar după numai trei zile de la sosire am început să lucrez la o familie”.
Dragostea pentru dansul, cântecul şi portul popular a avut-o de mică. A participat la diferite manifestări culturale, încă de pe vremea şcolii. S-a înscris în grupuri de dansuri populare, iar, mai apoi, descoperind că are şi o voce plăcută, a început să cânte.
Maria Ciobanu, un model
“Am început să particip la diferite spectacole încă de la grădiniţă, iar în timpul şcolii am mers la foarte multe manifestări organizate în cadrul acţiunilor de sfârşit de an sau chiar la cele de tipul Cântarea României. Oricum, pe atunci se făceau mult mai multe spectacole de acest fel, iar cântecul şi dansul popular erau la loc de cinste. Acum, mai ales în ultimii ani, manelele domină şi strică tot ce este vechi şi autentic. E greu să te mai afirmi cu muzica