Noile prognoze de primăvară ale Comisiei Europene au adus două implicaţii majore pentru ţările din ECE-5 (Republica Cehă, Slovacia, Polonia, Ungaria şi România). Perspectiva pentru 2010 în ceea ce priveşte PIB-ul acestor ţări este în continuare mai bună decât cea avansată în prognozele din toamnă ale CE sau în Programele de Stabilitate pregătite de fiecare ţară la începutul acestui an, fiind foarte apropiată de prognoza analiştilor Erste Group. Grecia a fost singura ţară afectată de revizuirea în scădere a estimărilor de creştere, fiind obligată să înceapă procesul de consolidare mai devreme decât celelalte ţări din zona euro.
* Prognozele privind cresterea PIB (2010)
Analiştii Erste Group împărtăşesc viziunea CE conform căreia, dintre toate ţările din ECE, numai Polonia, Slovacia şi Republica Cehă vor înregistra în 2010 o creştere peste nivelul zonei euro, în timp ce România va înregistra un nivel foarte apropiat (România 2010F EB 0,9/EC 0,8 vs. Zona euro 2010F EB 0,7/CE 0,9). "Preconizăm (în linie cu prognozele CE) că începând cu anul 2011, economia românească şi cea maghiară vor avea performanţe mai bune decât cele înregistrate în zona euro, care va fi supusă unor constrângeri din cauza amânării consolidării", se arată într-un comunicat al Erste Group remis redacţiei..
* Prognoze privind creşterea PIB (2011)
Mai interesante decât prognozele privind indicatorul PIB au fost însă datele publicate cu privire la finanţele publice, deoarece deficitele se menţin la un nivel ridicat peste tot în Europa. În rândul ţărilor din grupul ECE-5 se preconizează că numai deficitele României şi Poloniei vor depăşi media din zona euro (6,6%), menţinându-se însă clar sub deficitele ridicate înregistrate în rândul ţărilor PIGS (Portugalia, Italia, Grecia şi Spania). Mai mult, CE consideră că cele patru ţări vor fi nevoite să depună un efort de consolidare mai