Este preşedintele Clubului Umoriştilor „Verva” din 1998 şi membru al societăţii scriitorilor „Costache Negri”. Este considerat unul din cei trei aşi ai epigramei gălăţene. Încă din liceu cochetează cu rebusul şi poezia. În perioada 1980-1985 a fost membru al Clubului rebusist „Dunărea”, fondat de regretatul Victor Feru.
Din anul 1987, a început să scrie epigrame şi a debutat în revista „Urzica” cu un set de 10 epigrame. În acelaşi an, la întâlnirea epigramiştilor din România, a fost premiat pentru epigrama: « Odată la sfârşit de vară/ Vreo câţiva hoţi se întrebară/ Va trebui să dăm şi noi ceasul înapoi»
„Cu acel prilej, am avut onoarea să cunosc mari personalităţi ale stilului epigramistic, precum Alexandru Clenciu, Mircea Trifu, care era redactor şef revista „Epigrama” şi Nicolae Chiţescu. Premiul obţinut la Festivalul de la Brăila a fost ca un impuls”, povesteşte Ion Moraru.
Peste 60 de premii obţinute
La puţin timp de la debut a devenit membru al Clubului epigramiştilor „Păstorel Teodoreanu” din Galaţi şi a publicat epigrame în suplimentul umoristic „Buzunar”, „Caietele din Cenaclu” şi revista „Urzica”.
„În decembrie 1993, mi-a apărut, la editura „Evrika”, volumul de debut „Epigrame”. De-a lungul timpului, am participat la festivaluri de epigramă organizate la Galaţi, Bucureşti, Brăila, Cluj, Timişoara. Am obţinut în jur de 60 de premii”, povesteşte epigramistul gălăţean.
Ion Moraru consideră că poporul român are un umor contagios, iar limba română se pretează foarte bine la rebus şi epigramă.
Regretă, totuşi, că în ultimii ani foarte puţini tineri sunt interesaţi de epigramă. „Poate nici noi nu am făcut prea multe în domeniul acesta. În perioada comunistă, era o efervescenţă deosebită în domeniul literar, chiar dacă trebuia să fim foarte atenţi la ceea ce scriem şi spunem. Se făceau multe cenacluri, se