Valter Cojman, ortac de 23 de ani, este supărat pe „îngroparea mineritului”. Reprezentanţii FMI agreează soluţia de declarare a insolvenţei CNH şi valorificarea unor active pentru recuperarea datoriilor.
Valter Cojman lucrează de 23 de ani ca electrician miner şi este cunoscut ca fiind apărătorul cel mai înverşunat al ortacilor din Valea Jiului. Cojman a declarat pentru „Adevărul de Seară” că prin decizia de declarare a insolvenţei se încearcă îngroparea mineritului. „Situaţia catastrofală în care se zbate compania este creată de datoriile imense acumulate de-a lungul timplului şi de dorinţa guvernanţilor de a termina cu mineritul din Vale”, a spus Cojman.
Acesta mai susţine că dacă CNH va intra în insolvenţă toată Valea Jiului va avea de suferit. „Totul aici depinde de minerit. Dacă nu se făceau achiziţii aberante şi dacă se investea în minerit nu se ajungea aici. S-au cheltuit bani pe deplasări aiurea, pe maşini scumpe în loc să se achiziţioneze utilaje performante. De aceea am ajuns în această situaţie”, a spus minerul.
Cine plăteşte datoriile
Directorul CNH Petroşani, Constantin Jujan se află astăzi la Bucureşti unde discută cu reprezentanţii Ministerului Economiei soluţiile pentru mineritul din Valea Jiului. „E adevărat că una dintre variante vizează declararea insolvenţei companiei. Dar acest lucru nu înseamnă închiderea minelor. Urmează ca astăzi să stabilim exact ce paşi vom urma în viitor”, a declarat Jujan.
Liderul Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, Zoltan Lacatos, a declarat că deocamdată se abţine de la comentarii. „Aştept finalizarea discuţiilor dintre directorul general Jujan şi reprezentanţii ministerului. După aceea voi putea emite o opinie în privinţa a ceea ce se va întâmpla”, a declarat Lacatos.
După declararea insolvenţei, o parte dintre activele CNH urmează a fi vândute pentru recuperarea datorie